Ο κ. Μαγιάτης μίλησε στο Δημαρχείο Μεσσήνης, σε παράλληλη εκδήλωση του 4ου Συνεδρίου Υγείας Μεσσηνίας, με θέμα «Δίαιτα – Νηστεία – Υγιεινή διατροφή με τους καρπούς της μεσσηνιακής γης», παρουσιάζοντας τα «Νέα δεδομένα για το ελληνικό ελαιόλαδο. Κορωνέικη ποικιλία – Η προσφορά της μεσσηνιακής γης». Ποια είναι αυτά τα νέα δεδομένα;
Ο κ. Μαγιάτης, που δραστηριοποιείται στο Πανεπιστήμιο στον Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων, ανέλυσε σειρά δειγμάτων εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ως προς τις άκρως ευεργετικές ουσίες ελαιοκανθάλη (oleocanthal) και ελαιασίνη (oleacein). Οι αναλύσεις έγιναν με νέα μέθοδο, στηριγμένη στην τεχνική του πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού H-NMR στα 600 MHz, η οποία εφαρμόστηκε σε 145 μονοποικιλιακά δείγματα ελαιολάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Καλιφόρνιας για περίοδο 2 ετών μετά από εκχύλιση με ακετονιτρίλιο και προσθήκη συριγγαλδεΰδης ως εσωτερικό πρότυπο. Αυτό έγινε επειδή οι ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη παρουσιάζουν ιδιαίτερες δυσκολίες στον προσδιορισμό τους και γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν πολύ λίγα δεδομένα για την περιεκτικότητα των διαφόρων ποικιλιών ελαιολάδου παγκοσμίως.
ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ
Η ελαιοκανθάλη έχει βρεθεί ότι παρουσιάζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτική δράση και σε αυτήν αποδίδονται τουλάχιστον εν μέρει μια σειρά από τις ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου κυρίως στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η ουσία αυτή έχει τη χαρακτηριστική πικρή γεύση του φρέσκου ελαιολάδου, ιδίως αυτού που είναι γνωστό ως αγουρέλαιο. H παρεμφερής ουσία ελαιασίνη είναι η πιο ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία του ελαιολάδου, επίσης πολύ ευεργετική για τον άνθρωπο.
Η ΚΟΡΩΝΕΪΚΗ ΑΝΩΤΕΡΗ ΟΛΩΝ
Από τις μετρήσεις βρέθηκε λοιπόν πως όλες οι ποικιλίες ελιάς δεν δίνουν λάδι με την ίδια περιεκτικότητα σε αυτές τις ευεργετικές ουσίες, ενώ η κορωνέικη έχει το πιο μεγάλο δυναμικό παραγωγής των ουσιών αυτών ανάλογα και με το πότε θα συγκομισθεί ο καρπός, ενώ παίζει σημαντικότατο ρόλο η θερμοκρασία μάλαξης στο ελαιοτριβείο, που όσο μικρότερη είναι, τόσο πλουσιότερο σε ευεργετικές ουσίες ελαιόλαδο παράγεται. Από την έρευνα του κ. Μαγιάτη διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη ποιοτική και ποσοτική διαφορά ανάμεσα σε παραπάνω από 135 δείγματα ελαιολάδου από όλη την Ελλάδα παρότι όλα ανήκαν στην κατηγορία των έξτρα παρθένων. H πλειονότητα (75%) των δειγμάτων ελαιολάδου από κορωνέικη ελιά εντοπίζονται με τιμές oleacein πάνω από 25 mg/L και oleocanthal+oleacein πάνω από 75 mg/L.
ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕΣΣΗΝΗΣ, ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ
Επίσης, τα αποτελέσματα αναλύσεων σε δείγματα κορωνέικης έδειξαν ότι ο μέσος όρος συγκέντρωσης αυτών των ευεργετικών ουσιών σε 28 δείγματα ελαιολάδου κορωνέικης από το Δήμο Μεσσήνης, της περιόδου 2011/12, ήταν σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με 48 δείγματα ελαιολάδου κορωνέικης από Λακωνία, Ηλεία, Κρήτη, Αττική (εσοδείας 2011/12 και 2010/11). Έχουμε, λοιπόν, φάρμακο και με τη βούλα την επίσημη!
Ο επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής επεσήμανε ότι το φαινόμενο είναι περίπλοκο και «δεν ξέρουμε τι ευθύνεται. Θέλει πολύ μεγάλη μελέτη». Τόνισε πάντως ότι αυτό το θετικό εύρημα «πρέπει να το πούμε, να το προβάλουμε, να το υποστηρίξουμε». Παράμετροι που συμβάλλουν και πρέπει να εξετασθούν είναι το έδαφος, το κλίμα, οι φροντίδες των παραγωγών και το πώς λειτουργούν τα ελαιοτριβεία. Ο κ. Μαγιάτης ανέφερε ότι όλα τα δείγματα από την περιοχή του Δήμου Μεσσήνης είναι πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο (προφανώς προερχόμενο από όλες τις ποικιλίες, δεδομένου ότι ορισμένα δείγματα του Δήμου Μεσσήνης έχουν τιμές κάτω από τον μέσον όρο ελαιολάδου κορωνέικης από άλλες περιοχές). «Υπάρχει τρόπος να τα κάνουμε να γίνουν όλα καλύτερα», τόνισε ο επίκ. καθηγητής.